Saturday, November 22, 2014

Salata od leće, mrkve i fete sira

Iako me uz leće vežu sjećanja na ratne dane to mi je jedna od omiljenih mahunarki koje često pripremam. U našoj kuhinji i nije toliko zastupljena, a i kada jeste onda se uglavnom priprema u nekim "čorbali" varijantama. To nije loše, ali različite svjetske kuhinje su puno kreativnije u pripremi ove namirnice. Recept za ovu salatu je iz italijanske kulinarske tradicije. Dosta je jednostavan, lak za pripremu i ukusan. Prijatno.


Potrebne namirnice:
  • 300 g leće
  • 200 g fete sira
  • 5 mrkvi
  • list celera
  • 1 luk
  • sol, biber, peršun, maslinovo ulje
Priprema:
  1. Izrezati jednu mrkvu, celer i luk na četiri dijela, pa ih kuhati zajedno sa lećom nekih 30-40 minuta. 
  2. Skuhano povrće odvojiti u drugu posudu, a leće isprati u hladnoj vodi. 
  3. Oguliti još četiri mrkve, izrezati ih na tanke šnite i prodinstati par minuta na ulju, pa dodati leći.
  4. Izrezati feta sir na kvadratiće i pomiješati sa povrćem, posoliti i pobiberiti, pa pomiješati sa lećom. Dodati nasjeckani peršun i salata je spremna

No comments:

Post a Comment