Saturday, May 30, 2015

Pljeskavice od prosa

Proso je nepravedno zanemarena žitarica u našim krajevima, ali i to se polako mijenja, najviše zahvaljujući rastu interesovanju za tzv. "zdravu hranu". Naročito se preporučuje ljudima koji slijede bezglutenski režim prehrane, budući da ne sadrži gluten. Proso je idealna namirnica i za vegetarijance s obzirom da sadrži 15 posto bjelančevina, a uz to je bogato vlaknima i vitaminima B-kompleksa.



Potrebne namirnice:
  • 100 g prosa
  • 1 luk
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • 50 g ribanog parmezana
  • sol, biber, peršun
Priprema:
  1. Sitno nasjeckati luk i dinstati ga na ulju dok ne porumeni.
  2. Dodati proso i dinstati zajedno sa lukom još nekih pola minute.
  3. Dodati nasjeckan bijeli luk i 450 ml vode i soli, pa kuhati oko 20 minuta, dok ne dobijete gustu masu nalik palenti.
  4. Dodati narendanu mrkvu i tikvicu, sir, peršun, biber i po potrebi još soli, pa nastaviti kuhati još nekih 10 minuta, dok ne ispari tečnost koju su pustile tikvice.
  5. Ostaviti smjesu da se ohladi pa rukama oblikovati pljeskavice i peći ih na ulju dok ne porumene ili u rerni na 180C oko 20 minuta.

No comments:

Post a Comment