U zadnje vrijeme sam eksperimentisao sa poznatim mesnim jelima kuhinja različitih zemalja pripremljenim u različitim vegetarijanskim varijacijama na temu. Ova grčka musaka u varijanti sa crvenom lećom je jako zanimljiva kombinacija.
Potrebni sastojci:
- 2 patlidžana
- nekoliko krompira
- 200 g crvene leće
- paradajz sos
- bešamel umak
- bijeli luk
- parmezan
- sol, biber
- Krompir i patlidžane izrežite na kolutove i pržite u ulju nekoliko minuta.
- Crvenu leću kuhajte u paradajz sosu oko 15 minuta. Posolite i pobiberite i pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckan bijeli luk.
- U vatrostalnu zdjelu slažite ovim redoslijedom: krompir po dnu pa preko red patlidžana, zatim leće u paradajz sosu pa ponovo patlidžani i preko njih bešamel umak. Pospite parmezanom po vrhu.
- Pecite u pećnici oko 40 minuta na 180 °C.
No comments:
Post a Comment