Sunday, April 19, 2015

Sirnica

Moram priznati nešto. Tolike sam godine nabio u guzicu, oženio se, djecu izrodio, a nisam naučio jufku rasukat. Doduše napravim ja tu i tamo poneku pitu, od onih kupovnih jufki, al' nije to - to. Helem, kontam nešto večeras, dok žena gleda zmajeve, mogo bi se ja bacit na sukanje, pa kud puklo da puklo. Vol od soje ne preza pred kulinarskim izazovima. Ispalo je ok. Sirnica. Sada se haman ne bih sramio ni u dimijama čaršijom prošetati.


Potrebne namirnice:
  • 250 g brašna
  • 200 g sira
  • 70 g jogurta
  • 2 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 130 ml mlake vode
  • soli po želji
Priprema:
  1. Rukom izmješajte brašno, sol i ulje. Umjesite glatko tijesto postepeno dodajući vodu.
  2. Premažite tijesto uljem, poklopite ga i ostavite neka odmara.
  3. Izmješajte jogurt, sir i jaja i napravite nadjev. Posolite po potrebi.
  4. Rasucite jufku na pobrašnjenom radnom stolu, pa je napunite nadjevom.
  5. Savijajte u rolne i motajte kako želite. 
  6. Ponovo ih malo nakapajte uljem i pecite u rerni na 220°C oko 30 minuta. Pred kraj smanjite temperaturu na 180 °C.

No comments:

Post a Comment