Saturday, July 1, 2017

Pir sa paradajzom, maslinama i dimljenim sirom

Još jedna ljetna varijacija moje omiljene žitarice.










Potrebne namirnice:
  • 250 g pira (dinkel, spelta)
  • 20 malih paradajza
  • 20 crnih maslina (bez koštice)
  • 150 g dimljenog sira
  • bosiljak (nije nužno)
  • so
Priprema:
  1. Skuhajte pir prema uputama sa pakovanja. Trebalo bi da se kuha oko 30 minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Narežite paradajz u jednu zdjelu i posolite. Ako nije previše velik dovoljno ga je samo prepoloviti. 
  3. Dodajte paradajz piru kada se ohladio pa dodajte masline i dimljeni sir izrezan na kockice. Stavite par listova bosiljka, pouljite maslinovim uljem, posolite još ako ima potrebe za tim, sve zajedno promiješajte i ostavite u frižider da se ohladi.

No comments:

Post a Comment