Monday, February 1, 2016

Sarma od soje

Sve se u životu moze naučiti osim zavijanja sarme. Za to se rodiš sa natprirodnim sposobnostima. Ja ću ovdje objasniti kako pravim sarmu od soje, s tim da za rolanje iste ostavljam svakome da se samostalno oproba, budući da tu ne pomažu objašnjenja.






Potrebne namirnice:
  • Listova kiselog kupusa (koliko je potrebno)
  • 50 g sojinih ljuspica
  • 50 g riže
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • čen bijelog luka
  • peršun
  • malo paradajz sosa
  • sol, biber, vegeta
Priprema:
  1. Umočite sojine ljuspice u toplu vodu i ostavite 10-15 minuta.
  2. Najseckajte luk sitno pa ga dinstajte na laganoj vatri. Najsjeckajte i mrkvu sitno, ili je naribajte, pa dodajte luku i dinstajte ih zajedno.
  3. Ocijedite dobro sojine ljuspice i dodajte ih luku i mrkvi i još malo prodinstajte.
  4. Dodajte rižu i peršun, pa posolite, pobiberite i po želji dodajte vegete. Sklonite sa vatre, pouljite i dobro izmješajte.
  5. Uzmite list kiselog kupusa i otkinite debeli korijen. Držite list položen na dlanu i stavite smjesu. Zarolajte i na kraju zatvorite kupusom rupe sa strana. 
  6. Sarme slažite u lonac pa dodajte vode tek toliko da ih prekrije. U vodu stavite paradajz sos. Uzmite jedan manji pokopac kojim ćete pritisnuti sarme tokom kuhanja i kuhajte na jako tijoj vatri oko 40 minuta.

No comments:

Post a Comment