Monday, February 8, 2016

Kukuruzni popečci s brokulom i gljivama

Od kukuruzne krupice može se napraviti puno više od uobičajene palente. Evo jedan prijedlog kako od brokula, šampinjona i već spomenute kukuruzne krupice napraviti ukusne, lagane i zdrave popečke.







Potrebne namirnice:

  • 125 g kukuruzne krupice (palenta)
  • 100 g brokule
  • 100 g šampinjona
  • 1 povrtna kocka
  • 1 mrkva
  • 1 jaje
  • kašika kiselog vrhnja
  • 3 kašike ribanog parmezana
  • 1 čen bijelog luka
  • začini po želji (malo peršuna, bosiljka, vlasca)
  • sol, biber 
Priprema:
  1. Kukuruznu krupicu (ja koristim instant palentu) dospite u 250 ml proključale vode u kojoj ste rastopili povrtnu kocku i zakuhajte palentu. Ostavite da se ohladi.
  2. Naribajte mrkvu, a gljive i brokulu sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju kratko pirjajte mrkvu pa dodajte gljive i brokulu i pirjajte sve zajedno desetak minuta. Pred kraj dodajte sitno nasjeckan bijeli luk.
  3. Povrće zatim ubacite u palentu i promiješajte. Dodajte jaje, ribani sir, kiselo vrhnje i sitno sjeckano svježe začinsko bilje. Posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Smjesu dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i rukama oblikujte popečke. Ako je potrebno dodajte malo prezla da bi smjesa bila kompaktnija. 
  5. Pecite u tavi na ulju sa obadvije strane, tek toliko da porumeni i dobije hrskavu koricu.

No comments:

Post a Comment