Potrebne namirnice:
- 125 g kukuruzne krupice (palenta)
- 100 g brokule
- 100 g šampinjona
- 1 povrtna kocka
- 1 mrkva
- 1 jaje
- kašika kiselog vrhnja
- 3 kašike ribanog parmezana
- 1 čen bijelog luka
- začini po želji (malo peršuna, bosiljka, vlasca)
- sol, biber
- Kukuruznu krupicu (ja koristim instant palentu) dospite u 250 ml proključale vode u kojoj ste rastopili povrtnu kocku i zakuhajte palentu. Ostavite da se ohladi.
- Naribajte mrkvu, a gljive i brokulu sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju kratko pirjajte mrkvu pa dodajte gljive i brokulu i pirjajte sve zajedno desetak minuta. Pred kraj dodajte sitno nasjeckan bijeli luk.
- Povrće zatim ubacite u palentu i promiješajte. Dodajte jaje, ribani sir, kiselo vrhnje i sitno sjeckano svježe začinsko bilje. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Smjesu dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i rukama oblikujte popečke. Ako je potrebno dodajte malo prezla da bi smjesa bila kompaktnija.
- Pecite u tavi na ulju sa obadvije strane, tek toliko da porumeni i dobije hrskavu koricu.
No comments:
Post a Comment