Friday, February 12, 2016

Karfiol i slanutak na bračnom putovanju u Indiji

Jedan recept za sve ljubitelje indijske i začinjene hrane. Može se poslužiti sa kuhanom basmati rižom. Recept je preuzet iz magazina "Canadian Living" i prvenstveno objavljen na Coolinarici.







Potrebne namirnice:
  • 150 g slanutka
  • 1 mali karfiol 
  • 70 g svježeg špinata
  • 20 g grožđica 
  • 1 luk
  • 2 kašike sjeckanog svježeg đumbira
  • 2-3 čena pasiranog bijelog luka
  • 2 kašičice začina garam masala
  • 2 kašičice sirćeta
  • 1/4 kašičice ljute mljevene paprike
  • sol, biber 
Priprema:
  1. Skuhati slanutak koji ste prethodno namočili u vodi i ostavili da prenoći.
  2. Dinstati luk na ulju, pa dodati đumbir, bijeli luk, garam masala, sirće, mljevenu ljutu papriku. Posoliti i pobiberiti i još malo kratko propržiti. 
  3. Karfiol isjeći na manje dijelove pa ga dodati u tavu s lukom i začinima. Dodati slanutak i grožđice i sve zajedno pržiti još nekih 20 minuta tj. dok karfiol ne omekša. Po potrebi dodati vrlo malo vode da vam ne izgori i promiješati nekoliko puta.
  4. Pet minuta prije kraja dodati i špinat. 

No comments:

Post a Comment