Monday, March 7, 2016

Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema

Jedan eksperimentalni recept. Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema. Ako nemate šparoge možete koristiti i kupovni umak od bosiljka ('pesto') ili paradajz sos, kako vam već odgovara.







Potrebne namirnice:
  • 300 g prosa
  • brašno (koliko treba)
  • 15 šparoga
  • 20 g badema
  • 3 kašike parmezana
  • 900 ml vode 
  • sol, ulje
Piprema:
  1. Proso dobro isprati pod tekućom vodom pa staviti da se kuha u 900 ml slane vode oko trideset minuta ili dok voda ne ispari.  
  2. Ostaviti proso da se malo ohladi pa ga prebaciti na radnu površinu na kojoj ćete praviti njoke. 
  3. U proso dodati brašna koliko treba da bi se moglo zamijesiti i dobiti kompaktnu smjesu koja je istovremeno i dovoljno meka da bi se mogla raditi. Teško je reći tačnu mjeru brašna, to morate osjetiti pod prstima. Probajte sa 4 kašike pa po potrebi dodajite još malo dok ne pronađete vlastitu mjeru. 
  4. Dio po dio smjese oblikujte u "zmijice" pa nožem režite po želji kako bi dobili oblik jastučića. Njoke tada možete zarolati na viljušci kako bi dobile ona svoja karakteristična rebarca.
  5. Oprati šparoge i kuhati ih u slanoj vodi da malo omekšaju. 
  6. U blender staviti šparoge, bademe, ribani parmezan, nekoliko kašika ulja od maslina i sol. Sve smiksati u blenderu kako bi dobili umak. Ako vam se umak čini previše gust dodajte malo vode u kojoj su se kuhale šparoge kako bi ga razrijedili.
  7. Zadnji korak je da njoke od prosa kuhate 3-4 minute u slanoj vodi, zatim ih ocijedite i dodajte umak.

No comments:

Post a Comment