Monday, March 21, 2016

Chelow (Iranska riža)

Za rođendan sam dobio knjigu "Osnove bliskoistočne kuhinje" i evo prvi recept koji sam probao iz nje. Riječ je o jednom od načina na koji pripremaju rižu u Iranu. Za pripremu ovog jela bitno je koristiti teflonsku ili neku tavu za koju se hrana neće lijepiti.






Potrebne namirnice:
  • 300 g basmati riže
  • 600 ml vode
  • 125 g jogurta
  • 80 g maslaca
  • sol
Priprema:
  1. Razrijedite jogurt u malo vode pa ga pomiješajte sa onim što je ostalo od 600 ml vode.
  2. Rižu dobro isperite pod tekućom vodom i stavite je u tavu u kojoj ćete pripremati jelo. Dodajte jogurt sa vodom, maslac izrezan na krupnije komade i sol. 
  3. Pustite da voda proključa i kuhajte sve dok voda ne ispari tj. dok se u riži ne ukažu rupice od vodene pare.
  4. Smanjite vatru i poklopite te kuhajte dok rubovi ne postanu zlatasto zapečeni.
  5. Kada je gotovo preokrenite tavu postavivši tanjir ispod, tako da sve izgleda kompaktno poput neke torte, sa zapečenom stranom na vrhu (kao na slici).

No comments:

Post a Comment