Saturday, July 16, 2016

Špinat sa jogurt kremom


Idealan obrok za ljetne dane. Lagan, hranjiv i jednostavan za pripremu. Dolazi iz iranske kuhinje i orginalni naziv mu je Borani esfenaj (borani je jogurt a esfenaj špinat).







Potrebne namirnice:
  • 200 g špinata (odleđenog i nasjeckanog)
  • 250 g grčkog jogurta (ili unapravi 'labne' po uputama koje slijede)
  • 1 luk
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica cimeta
  • sol
Priprema:
  1. U orginalnom receptu se koristi 'labne' što je vrsta kremastog sira dobivenog od jogurta. Uzmite 500 g jogurta i u njega dodajte pola kašičice soli i promiješajte. Prelijte jogurt u gazu ispod koje ste stavili posudu i vrhove gaze svežite na mašnu. Ostavite u frižider minimalno 4 sata i tako ćete dobiti 250 g 'labne'. Ili jednostavno kupite grčki jogurt jer ono što je bitno je da jogurt bude jako gust. 
  2. Nasjeckajte luk pa ga dinstajte u tavi dok ne porumeni. Pred kraj dodajte i nasjeckani bijeli luk.
  3. U drugoj tavi dinstajte špinat na srednje jakoj vatri nekih 5 minuta. Malo posolite.
  4. U tavu sa lukom dodajte kurkumu i promiješajte. Polovinu luka odvojite u zasebnu zdjelu. 
  5. Dodajte špinat ostatku luka u tavi i sve zajedno dinstajte još nekih desetak minuta. Ostavite da se ohladi.
  6. U ohlađeni špinat dodajte grčki jogurt ili 'labne' i dobro izmješajte. Po vrhu stavite luk koji ste odvojili i po vrhu dodajte cimet.
  7. Ostavite u frižider barem 15 minuta prije nego poslužite.

No comments:

Post a Comment