Monday, February 22, 2016

Marokanska čorba od crvene leće

Jedno od zanimljivijih čorbastih jela na bazi leće. Ukoliko nemate crvene leće jelo na isti način možete pripremiti i od žute ili sa slanutkom. Harmonija okusa.








Potrebne namirnice:

  • 200 g crvene leće
  • 250 g paradajza
  • 1 luk
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica lišća korijandera
  • 1 kašičica peršuna
  • 1 kašičica džumbira
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašićica kurkume
  • 1/2 kašičice kumina
  • 1/3 kašičice cimeta
  • sol, biber
Priprema:
  • Na malo ulja propržiti luk pa dodati sve začine i dinstati ih kratko, tek da ispuste aromu.
  • Dodati leću i vodu. Vode dodajte onoliko koliko želite da vam bude gusta juha (ja preferiram malo gušću varijantu).
  • Crvena leća se ne kuha dugo i obično je spremna već nakon 15-20 minuta, ali budući da se u ovom receptu  traži dobro raskuhano leće onda je možete kuhati i 25 minuta. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte sitno nasjeckan paradajz, posolite i pobiberite.

No comments:

Post a Comment