Monday, February 15, 2016

Volovska pita

Evo kako vol od soje pravi pitu. Teško je reći da li se radi o zeljanici, krompirači ili sirnici budući da ima svega, ali pošto među sastojcima dominira blitva onda bih je klasifikovao kao zeljanicu.







Potrebne namirnice:
  • 1 kg blitve
  • 200 g vrhnja
  • 3 jaja
  • 100 svježeg sira
  • 2 krompira
  • jufke
  • pola praška za pecivo
  • maslac
  • sol
Priprema:
  1. Blitvu očistiti narezati i staviti par minuta u kipuću vodu. Ocijediti pa u blitvu umiješati jaja, vrhnje, sir i pola praška za pecivo.
  2. Napraviti pire od krompira i dodati ga smjesi sa blitvom.
  3.  Rastopiti maslaca dovoljna za mazanje po korama i slagati. Jedna kora pa premazati maslacem, druga kora i opet se premaže, pa na treću koru ide fil. Filovati tri ili četiri puta.
  4. Na kraju izrezati pitu na kocke i premazati jajetom po vrhu.
  5. Peći u rerni oko 35 minuta na 180 °C.

No comments:

Post a Comment