Monday, January 25, 2016

Špageti u umaku od crnog kupusa

Crni kupus ('cavolo nero') je najzanimljivija prehrambena biljka koju sam otkrio u Toskani. Probao sam je pripremati u raznim kombinacijama i svaki put je ispalo dobro, ali ovaj umak je ipak nešto posebno. Do te mjere sam zadovoljan rezultatom da se pitam kako se niko prije mene nije dosjetio komercijalizirati ovo i obogatiti se :-).





Potrebne namirnice:
  • 400 g špageta
  • struk crnog kupusa (oko 100 grama listova)
  • 20 g badema
  • 20 g pinjola
  • 50 g rendanog parmezana
  • pola čena bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • sol
Priprema:
  1. Odstranite peteljku (centralni dio) od svakog lista kupusa pa ga kuhajte na pari dvadesetak minuta. 
  2. Stavite listove kupusa, bademe, pinjole i bijeli luk u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. U smjesu dodajte parmezan, sol i ulja onoliko koliko treba da umak ne bude ni mekan ni pretvrd.
  4. Skuhajte špagete na uobičajen način i dodajte im umak od crnog kupusa.

No comments:

Post a Comment