Wednesday, December 16, 2015

Salata od paprika, tikve i slanutka

Jedna od boljih salata koju sam probao. Kombinacija tikve, paprike, slanutka i zelene salate, ukusa obogaćenog sušenim paradajzom i ljutom papričicom.








Potrebne namirnice:

  • 400 g tikve butternut
  • 200 g kuhanog slanutka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 100 g zelene salate
  • 5-6 sušenih paradajza
  • 2 čena bijelog luka
  • 5-6 kašika maslinovog ulja
  • sirće
  • sol, biber, šećer, ljuta papričica
Priprema:
  1. Cijele paprike staviti u posudu za pečenje i peći 10 minuta na 200°C. 
  2. Narezati sušeni paradajz na veće komade i kuhati ga par minuta u vrelom sirćetu, pa ostaviti sa strane da se ohladi. Ovo možete preskočiti ukoliko ste kupili sušeni paradajz u staklenci koji je već obrađen na taj način. 
  3. Tikvu narezati na manje kockice (1 centimetar) i pomiješati sa preljevom za tikvu koji se sastoji od maslinovog ulja (2 kašike), jednog nasjeckanog bijelog luka i malo ljute papričice. Dobro promiješajte sa tikvom.
  4. Dodajte tikvu paprici i vratite u rernu da se zajedno peče još nekih dvadesetak minuta ili dok tikva i paprika ne budu mekane.
  5. Paprici oguliti kožu i ukloniti peteljku i sjemenke, pa tanko narezati.
  6. Uvaljajte sušeni paradajz u 2-3 kašike sirćeta i dodajte 1 čen bijelog luka, maslinovo ulje, prstohvat šećera, malo ljute papričice, soli i bibera po potrebi. 
  7. Stavite salatu na dno posude pa posložite  paprike, tikvu i ocijeđeni slanutak.Pospite preljevom, malo promiješajte i poslužite.

No comments:

Post a Comment