Potrebne namirnice:
- 400 g tikve butternut
- 200 g kuhanog slanutka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 100 g zelene salate
- 5-6 sušenih paradajza
- 2 čena bijelog luka
- 5-6 kašika maslinovog ulja
- sirće
- sol, biber, šećer, ljuta papričica
- Cijele paprike staviti u posudu za pečenje i peći 10 minuta na 200°C.
- Narezati sušeni paradajz na veće komade i kuhati ga par minuta u vrelom sirćetu, pa ostaviti sa strane da se ohladi. Ovo možete preskočiti ukoliko ste kupili sušeni paradajz u staklenci koji je već obrađen na taj način.
- Tikvu narezati na manje kockice (1 centimetar) i pomiješati sa preljevom za tikvu koji se sastoji od maslinovog ulja (2 kašike), jednog nasjeckanog bijelog luka i malo ljute papričice. Dobro promiješajte sa tikvom.
- Dodajte tikvu paprici i vratite u rernu da se zajedno peče još nekih dvadesetak minuta ili dok tikva i paprika ne budu mekane.
- Paprici oguliti kožu i ukloniti peteljku i sjemenke, pa tanko narezati.
- Uvaljajte sušeni paradajz u 2-3 kašike sirćeta i dodajte 1 čen bijelog luka, maslinovo ulje, prstohvat šećera, malo ljute papričice, soli i bibera po potrebi.
- Stavite salatu na dno posude pa posložite paprike, tikvu i ocijeđeni slanutak.Pospite preljevom, malo promiješajte i poslužite.
No comments:
Post a Comment