Wednesday, December 9, 2015

Varivo od slanutka

Već duže vrijeme nisam objavio ništa iz meni omiljene indijske kuhinje, pa da ispravim tu "nepravdu" evo jedan  indijski 'kari' od slanutka. Tradicionalni recept sam malo prilagodio svome ukusu i nadam se da će vam se svidjeti.






Potrebne namirnice:
  • 150 g slanutka
  • 2 zrela paradajza ili paradajz sos
  • 1 luk
  • 2 čena bijelog luka
  •  2 lovorova lista
  • pola ljute papričice
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice kima
  •  1/2 kašičice garam masala
  • kašika brašna
  • sol
Priprema:
  1. Slanutak namočiti u vodi preko noći, pa kuhati u zasoljenoj vodi zajedno sa lovorovim listovima. Kada se skuha treba sačuvati vodu u kojoj se kuhao. 
  2. Na ulju u tavi propržiti kim dok ne pusti miris i počne mijenjati boju, pa mu dodati sitno nasjeckanu papričicu i luk. Dinstati luk dok ne omekša.
  3. Dodati izgnječen ili nasjeckan paradajz (ili sos od paradajza) i sitno nasjeckan bijeli luk i pržiti dok paradajz ne promijeni teksturu i boju. Pred sami kraj prženja dodati kurkumu.
  4. Sve poprženo dodati u lonac sa slanutkom i vodom. Dodati garam masalu i sol. 
  5. Staviti da se sve zajedno kuha još nekih desetak minuta, a pet minuta prije kraja dodati kašiku brašna da se varivo malo zgusne (ako ne želite da s ezgusne ovaj dio se može i preskočiti).

No comments:

Post a Comment