Monday, November 30, 2015

Keksi od kestenovog i heljdinog brašna

Moj zadnji izazov u autoprodukciji prehrambenih namirnica odnosi se na kekse. Probao sam nekoliko recepata i prenosim ovaj koji smatram vrijednim da ga se objavi i podijeli sa drugima.







Potrebne namirnice:
  • 130 g kestenovog brašna
  • 50 g heljdinog brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 80 g mlijeka
  • 40 g maslinovog ulja
  • 1 kašičica bikarbona sode
  • prstohvat soli
Priprema:
  1. Sameljite lješnjake u blenderu.
  2. Pomiješajte brašno od kestena i heljde pa mu dodajte lješnjake, šećer, sodu i sol. Sve dobro izmješajte.
  3. Dodajte mlijeko i ulje te sve dobro zamijesite dok se ne formira kompaktna gruda koju ćete ostaviti u frižider na najmanje pola sata.
  4. Od tijesta formirajte keksiće po želji. Ja to radim rukama tj. zgnječim ih između dlanova, a može se koristiti i oklagija.
  5. Pecite 15 minuta na 180°C.

No comments:

Post a Comment