Tuesday, November 17, 2015

Marinirane gljive

Ovo je jedan od boljih načina za pripremu gljiva koji sam probao. Idealno kao prilog jelima od povrća, tjestenine ili riže. Hvala internet stranici Coolinarika na kojem sam pronašao ovaj recept.







Potrebne namirnice:
  • 400 g šampinjona
  • 3 čena češnjaka
  • 3 kašike soka od limuna (može i sirće)
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica majčine dušice
  • pola kašičice ružmarina
  • pola kašičice origana
  •  pola suhe ljute chilli papričice
  • 1 kašičica korijandera u zrnu
  • sol,biber 
Priprema:
  1.  U malo dubljoj tavi zagrijati maslinovo ulje pa dodati cijele šampinjone (koje ste prethodno malo oprali vodom i obrisali), limunov sok, začine, sitno sjeckanu ljutu papričicu (bez sjemenki) i sitno sjeckani bijeli luk. Pirjati 15-ak minuta, dok šampinjoni malo ne omeknu. Ako je potrebno, podliti s malo vode. 
  2.  Sve premjestiti u zdjelicu, zajedno sa uljem i začinima u kojima ste pirjali šampinjone, prekriti folijom i ostaviti barem 2 sata u hladnjaku da se okusi fino spoje.

No comments:

Post a Comment