Monday, November 23, 2015

Zapečeni kelj

Evo jedan dobar recept ako ne znate kako iskoristiti ostatke povrća. Ja sam se poslužio keljom i tikvicama, ali mogućnosti su neograničene. Jelo je dobro i kada se ohladi tako da ga možete koristiti i dan kasnije.







Potrebne namirnice:
  • 200 g kelja
  • 4 jaja
  • 1 tikvica
  • 2 kašike kremastog sira (ABC; Filadelfija ili nešto slično)
  • 1 luk
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1 šalica mlijeka
  • pola kašike peršuna
  • sol, biber
Priprema:
  1. Listove kelja oprati i kuhati 7-8 minuta u slanoj vodi. Nakon kuhanja ocijediti i sitno nasjeckati. 
  2. U tavi dinstati luk dok ne omekša pa pred kraj dodati i nasjeckani bijeli luk.
  3. U tavu dodati kelj i sitno nasjeckanu tikvicu pa pirjati desetak minuta.
  4. Dodati brašno i propržiti oko pola minute pa polako dolijevati mlijeko, stalno miješajući. Smjesa će postati gusta, a ako je pregusta dodajte još malo mlijeka ili vode.
  5. Dodajte sol, biber, krem sir i peršun. Zamiješajte i ostavite da se ohladi. 
  6. Dodajte umućena jaja i dobro promiješajte. 
  7. Smjesu stavite u nauljenu ili premazanu maslacem vatrostalnu zdjelu za pečenje i pecite oko 35 minuta na 180° stepeni.

No comments:

Post a Comment