Thursday, November 26, 2015

Čorba od paradajza i starog hljeba

Jedno tradicionalno jelo iz italijanske Toskane. Jednostavno za pripremu, ukusno i na tragu iskorištavanja namirnica kojima ističe rok trajanja. U ovom slučaju radi se o starom hljebu i zrelom paradajzu. Ovaj, kao i mnogi drugi recepti iz bogate italijanske gastronomske ponude, vuče porijeklo iz sirotinjske, seljačke tradicije.





Potrebne namirnice:
  • 1 kg zrelog paradajza
  • 200 g starog hljeba
  • 500 ml juhe
  • 1 kašičica sjeckanog bosiljka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena bijelog luka
  • sol, biber
Priprema:
  1. Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga na kockice pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne omekša.
  2. Narežite hljeb na kriške i prepecite ga u rerni oko 5 minuta na 200°C.
  3. Napravite juhu sa dado kockicom ili kako već pravite pa joj dodajte paradajz, hljeb, bijeli luk, bosiljak, maslinovo ulje, sol i biber.
  4. Kuhajte, često miješajući,  dok se sva tekućina ne upije tj. dok ne dobijete kašastu čorbu. Jelo možete servirati toplo ili hladno, a prije služenja po vrhu možete dodati još malo maslinovog ulja.

No comments:

Post a Comment