Thursday, June 8, 2017

Vegetarijanska musaka


U zadnje vrijeme sam eksperimentisao sa poznatim mesnim jelima kuhinja različitih zemalja pripremljenim u različitim vegetarijanskim varijacijama na temu. Ova grčka musaka u varijanti sa crvenom lećom je jako zanimljiva kombinacija.






Potrebni sastojci:
  • 2 patlidžana
  • nekoliko krompira
  • 200 g crvene leće
  • paradajz sos
  • bešamel umak
  • bijeli luk
  • parmezan
  • sol, biber
Priprema:
  1. Krompir i patlidžane izrežite na kolutove i pržite u ulju nekoliko minuta.
  2. Crvenu leću kuhajte u paradajz sosu oko 15 minuta. Posolite i pobiberite i pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckan bijeli luk.
  3. U vatrostalnu zdjelu slažite ovim redoslijedom: krompir po dnu pa preko red patlidžana, zatim leće u paradajz sosu pa ponovo patlidžani i preko njih bešamel umak. Pospite parmezanom po vrhu. 
  4.  Pecite u pećnici oko 40 minuta na 180 °C.

No comments:

Post a Comment