Saturday, May 30, 2015

Pljeskavice od prosa

Proso je nepravedno zanemarena žitarica u našim krajevima, ali i to se polako mijenja, najviše zahvaljujući rastu interesovanju za tzv. "zdravu hranu". Naročito se preporučuje ljudima koji slijede bezglutenski režim prehrane, budući da ne sadrži gluten. Proso je idealna namirnica i za vegetarijance s obzirom da sadrži 15 posto bjelančevina, a uz to je bogato vlaknima i vitaminima B-kompleksa.

Wednesday, May 13, 2015

Sataraš

Iako još nije počela prava sezona ljetnog povrća već sada se u trgovinama može naći sve što je potrebno za ovo lagano jelo za toplije dane. Kod nas se sataraš smatra vojvođansko-slavonskim jelom mađarskog porijekla, ali može se reći da mnoge kuhinje imaju neku sličnu varijantu ovog jela, npr. francuski ratatouile, italijanska peperonata itd. Što se tiče paprike najbolji izbor za sataraš je žuta babura.

Thursday, April 30, 2015

Slanutak sa porilukom

Nisam baš neki veliki ljubitelj Jamie Olivera, ali budući da i ćorava koka ubode zrno tako se i meni svidi ponešto od njega. Doduše, nije da mi se ne sviđa toliko to što kuha već ne volim taj pristup "sve za 15 minuta", kao ni prateći spektakl, "goli kuhar" priču isl. Na stranu taj rivalitet i konkurencija evo jedan njegov recept koji mi je sasvim ok.

Saturday, April 25, 2015

Bulgur sa sezamom i lješnjacima

Bulgur je izuzetno cijenjena namirnica u kuhinji vola od soje. Ovdje ga kombiniramo sa sezamom koji je bogat magnezijem i lješnjacima koji obiluju vitaminima da bi na kraju dobili izuzetno zdrav i ukusan obrok.

Sunday, April 19, 2015

Sirnica

Moram priznati nešto. Tolike sam godine nabio u guzicu, oženio se, djecu izrodio, a nisam naučio jufku rasukat. Doduše napravim ja tu i tamo poneku pitu, od onih kupovnih jufki, al' nije to - to. Helem, kontam nešto večeras, dok žena gleda zmajeve, mogo bi se ja bacit na sukanje, pa kud puklo da puklo. Vol od soje ne preza pred kulinarskim izazovima. Ispalo je ok. Sirnica. Sada se haman ne bih sramio ni u dimijama čaršijom prošetati.

Saturday, April 11, 2015

Leće sa špinatom

Leće i špinat su česta kombinacija u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. U ovom receptu su glavni sastojci jednog indijskog 'dhala' koji vas neće razočarati.

Thursday, April 2, 2015

Rižoto sa graškom i kikirikijem

Kombinacija riže i graška će vas sigurno asocirati na klasični rizi-bizi, ali ovdje je riječ o malo drugačijem receptu. Osim kurkume koju uvijek volim dodati u rižoto, tu je i kikiriki koji se sasvim dobro uklapa u ovu kombinaciju. Možda niste znali ali kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i ostalima, a ne orašastim plodovima kako većina misli (ili ja mislim da misli :-)).