U indijskoj kuhinji termin 'masala' označava mješavinu začina, a
znanje o njihovom uspješnom kombiniranju predstavlja centralni momenat
kulinarskog umijeća. Osim mješavine začina u ovom receptu se koristi i
kokosovo mlijeko, namirnica relativno nepoznata kod nas, a koja se često
koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Dakle, ovdje je riječ o začinjenim
gljivama kuhanim u kokosovom mlijeku i soku od svježeg paradajza.
Priprema ovog jela će miomirisima ispuniti vašu kuhinju i stan, što
izaziva divan osjećaj poznat svima koji su eksperimentisali sa indijskom
kuhinjom, a blag i delikatan okus će zadovoljiti svako nepce u potrazi
za savršenim okusom :-).
Potrebne namirnice:
- 30 šampinjona
- 300 gr paradajza
- 250 ml kokosovog mlijeka
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 1/2 kašike kreme od đumbira i bijelog luka
- 1 kašićica mješavine začina 'garam masala'
- 1 kašićica kima
- 1 kašićica sjemenki komorača
- 1/2 kašićica ljute paprike u prahu
Priprema:
- Napravite sok od paradajza uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Šampinjone izrežite na listove.
- Kratko u ulju propržite kremu od đumbira i bijelog luka i ostale začine.
- Dodajte gljive, kokosovo mlijeko i sok od paradajza i pustite da provrije. Smanjite vatru i kuhajte nekih 15-ak minuta.
- Pripremite vrhnje za kuhanje i dodajte kada je jelo skoro gotovo.
No comments:
Post a Comment