Wednesday, October 22, 2014

"Masala" od gljiva

U indijskoj kuhinji termin 'masala' označava mješavinu začina, a znanje o njihovom uspješnom kombiniranju predstavlja centralni momenat kulinarskog umijeća. Osim mješavine začina u ovom receptu se koristi i kokosovo mlijeko, namirnica relativno nepoznata kod nas, a koja se često koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Dakle, ovdje je riječ o začinjenim gljivama kuhanim u kokosovom mlijeku i soku od svježeg paradajza. Priprema ovog jela će miomirisima ispuniti vašu kuhinju i stan, što izaziva divan osjećaj poznat svima koji su eksperimentisali sa indijskom kuhinjom, a blag i delikatan okus će zadovoljiti svako nepce u potrazi za savršenim okusom :-).


Potrebne namirnice:

  • 30 šampinjona
  • 300 gr paradajza
  • 250 ml kokosovog mlijeka
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 kašike kreme od đumbira i bijelog luka
  • 1 kašićica mješavine začina 'garam masala'
  • 1 kašićica kima
  • 1 kašićica sjemenki komorača
  • 1/2 kašićica ljute paprike u prahu

Priprema:

  1. Napravite sok od paradajza uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Šampinjone izrežite na listove.
  2. Kratko u ulju propržite kremu od đumbira i bijelog luka i ostale začine.
  3. Dodajte gljive, kokosovo mlijeko i sok od paradajza i pustite da provrije. Smanjite vatru i kuhajte nekih 15-ak minuta.
  4. Pripremite vrhnje za kuhanje i dodajte kada je jelo skoro gotovo.

No comments:

Post a Comment