Tuesday, October 28, 2014

Rižoto sa tikvom

Tikva je zakon. Ko to do sada nije skontao dobro bi mu bilo da što prije skonta. Prava jesenja klopa. Zrela, žuta ili narandžasta, punog okusa a blaga... Ovo je totalno jednostavan recept za rižoto, ali po mome mišljenju spada među najbolje.






Potrebne namirnice:

  •  500 gr tikve
  •  250 gr riže
  •  1 luk
  •  0.8 l povrtne juhe
  •  20 gr maslaca
  •  40 gr ribanog parmezana
  •  sol, biber, muškatni oraščić, peršun

Priprema:

  1. Tikvu izrežite na male kockice i dinstajte je u ulju zajedno sa lukom.
  2. Kada omekša dodajte rižu i kratko je prodinstajte zajedno sa tikvom i lukom. Dodajte sol, biber i muškatni orasčić.
  3. Dodajte oko 1 dl juhe, poklopite i pustite da kuha na srednje laganoj vatri oko 15 minuta. Ponavljajte ovo dok riža ne bude kuhana.
  4.  Pred sami kraj začinite maslacem i parmezanom, dobro promiješajte i servirajte posuto peršunom.

No comments:

Post a Comment