Thursday, October 23, 2014

"Mujaddarah" od leće i bulgura

Evo jedan recept iz kulinarske tradicije bliskoistočnih zemalja, tačnije iz Palestine, mada se u tim krajevima sva jela u kojima je leće kuhano zajedno sa rižom nazivaju "mujaddarah". Nisam greškom naveo rižu umjesto bulgura jer je to ustvari klasični recept za pripremanje ovog jela, ali može ga se pripremati i sa bulgurom što je, po mom mišljenju, bolja varijanta.




Potrebne namirnice:

  • 200 gr leće
  • 150 gr bulgura
  • 1 l vode
  • 2 glavice luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 kašićica kima
  • šaka grožđica
  • malo peršuna
  • sol


Priprema: 

  1. Stavite leće i bijeli luk u ključalu vodu i ostavite da se kuhaju 30 minuta.
  2. Izrežite luk na tanke kolutove i dinstajte ga na ulju dok ne dobije zlatnu boju.
  3. Kada je leća kuhana dodajte bulgur, sol i kim, promiješajte sve i ostavite da se kuha još 10-ak minuta na tihoj vatri.
  4. Preko gotovog jela stavite dinstani luk te dodajte peršun i kratko popržene grožđice (jako kratko propržite grožđice na vrelom ulju, tek toliko da se napuhnu).

No comments:

Post a Comment