Sunday, June 14, 2015

Borani-E Bademjan

Borani-E Bademjan -varivo od patlidžana - je tipično jelo afganistanske kuhinje, neizostavno na proslavama, vjenčanjima i porodičnim okupljanjima. Služi se uz rižu, glavni sastojak svakog afganistanskog obroka.






Potrebne namirnice:
  • 400 g patlidžana
  • 2 paradajza
  • 100 ml jogurta
  • 1/2 limuna
  • 2 čena bijelog luka
  • 20 g pinjola
  • sol, biber
Priprema:
  1. Narežite patlidžane na kolutove debiljine 5mm, pa ih posolite, nakapajte limunovim sokom i ostavite da odstoje oko 20 minuta.
  2. U tavi na ulju propecite  jedan protisnuti bijeli luk te mu dodajte jedan sitno nasjeckan paradajz, kojem ste prethodno ogulili vanjsku kožicu i pirjajte. Dodajte malo vode (oko 50 ml) i posolite, pa nastavite pirjati dok ne dobijete gusti umak. Ostavite da se ohladi.
  3. Ocijeđene patlidžane pecite u tavi na ulju i ostavite na na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
  4. Premažite uljem vatrostalnu posudu u koju ćete poredati patlidžane. Pardajz izrežite na ploške i stavite ih preko patlidžana, te prelijte umakom od paradajza.
  5. Pecite patlidžane oko 20 minuza u pećnici na 200°C.
  6. U jogurt dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, pinjole i biber, pa prelijte preko patlidžana kada ih izvadite iz pećnice.
  7. Poslužite uz kuhanu rižu.

No comments:

Post a Comment