Potrebne namirnice:
- 400 g patlidžana
- 2 paradajza
- 100 ml jogurta
- 1/2 limuna
- 2 čena bijelog luka
- 20 g pinjola
- sol, biber
- Narežite patlidžane na kolutove debiljine 5mm, pa ih posolite, nakapajte limunovim sokom i ostavite da odstoje oko 20 minuta.
- U tavi na ulju propecite jedan protisnuti bijeli luk te mu dodajte jedan sitno nasjeckan paradajz, kojem ste prethodno ogulili vanjsku kožicu i pirjajte. Dodajte malo vode (oko 50 ml) i posolite, pa nastavite pirjati dok ne dobijete gusti umak. Ostavite da se ohladi.
- Ocijeđene patlidžane pecite u tavi na ulju i ostavite na na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
- Premažite uljem vatrostalnu posudu u koju ćete poredati patlidžane. Pardajz izrežite na ploške i stavite ih preko patlidžana, te prelijte umakom od paradajza.
- Pecite patlidžane oko 20 minuza u pećnici na 200°C.
- U jogurt dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, pinjole i biber, pa prelijte preko patlidžana kada ih izvadite iz pećnice.
- Poslužite uz kuhanu rižu.
No comments:
Post a Comment