Monday, October 24, 2016

Malai kofta

Knedle od krompira punjene indijskim oraščićima i grožđicama. Jedan od klasika kulinarske tradicije sjeverne Indije.








Potrebne namirnice:
  • 500 g krompira
  • 200 g paradajza
  • 1 luk
  • 250 ml mlijeka
  • 80 g indijskih oraščića
  • 50 g grožđica
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 2 kašike pročišćenog maslaca (ghee)
  • 2 kašike kreme od đumbira i bijelog luka
  • 1 kašika badema u prahu
  • 1 kašika kokosa u prahu
  • 2 klinčića
  • 1 kašićica kardamoma
  • 1 kašićica sjemenki komorača
  • 1 kašićica cimeta
  • 1/2 kašićice kurkume
  • 1/4 kašićice ljute papričice
Priprema:
  1. Krompir skuhajte i napravite od njega pire. Posolite i pobiberite.
  2. Od jedne ili dvije kašike pirea pravite knedle.
  3. Izdrobite indijske oraščiće i pomiješajte ih sa grožđicama. Izdubite knedle od krompira u sredini, punite ih oraščićima i grožđicama i ponovo ih zatvorite.
  4. Pobrašnite knedle kukuruznim škrobom pazeći da ne ostane viška škroba po njima i ostavite ih po strani.
  5. Zagrijte maslac u tavi pa dodajte cijelovite začine i kratko ih propržite. Zatim dodajte luk, začine u prahu, kremu od bijelog luka i đumbira i 60 ml vode. Kuhajte miješajući dok voda ne ispari.
  6. Dodajte badem, kokos, paradajz oguljen i isjeckan na komadiće i mlijeko pa pustite da sve provrije. Smanjite vatru i kuhajte 10 minuta.
  7. Knedle od krompira pržite u drugoj tavi na malo ulja dok ne porumene i postanu hrskave.
  8. Na kraju uvaljajte knedle umak koji ste napravili i servirajte dok su još hrskave.

No comments:

Post a Comment