Wednesday, October 5, 2016

Špinat sa slanutkom

Špinat sa slanutkom je tipično jelo španske, preciznije andaluzijske kuhinje. Možda se na prvi pogled kombinacija špinata i slanutka ne čini zanimljivom, ali sirće, začini i bijeli luk egzaltiraju i upotpunjavaju ukus ovog jela.






Potrebne namirnice:
  • 600 g špinata
  • 250 g slanutka
  • kriška hljeba (malo bajatog)
  • 1 čen bijelog luka
  • 2 kašike sirćeta 
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • list lovora
  • kašićica kumina
  • malo ljute papričice
  • sol
Priprema:
  1. Slanutak koji ste ostavili da se namače preko noći skuhajte zajedno sa lovorovim listom.
  2. Operite špinat i kuhajte ga u šerpi oko desetak minuta bez dodavanja vode.
  3.  U tavi na maslinovom ulju izlomite hljeb na komadiće i prepržite ga zajedno sa zgnječenim bijelim lukom. Uzmite štapni mikser pa ga izmiksajte zajedno sa sirćetom, kuminom i solju. 
  4. Pomiješajte hljeb, špinat i sol te dodajte malo ljute papričice, maslinovo ulje i sve dobro izmješajte.

No comments:

Post a Comment