Sunday, November 13, 2016

Kus kus sa lisnatim keljom, grožđicama i pinjolima

Zanimljiv mediteranski fusion u kojem se kus-kus, glavna namirnica u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja, kombinuje sa italijanskim, preciznije toskanskim lisnatim keljom u slatko-kiselom umaku.







Potrebne namirnice:
  • 1 čaša kus kusa
  • struk lisnatog kelja (toskanski crni)
  • 2 manja luka
  • 1 mrkva
  • kašika grožđica
  • kašika pinjola
  • kašičica šećera
  • kašičica balzamovog sirćeta
  • sol, biber
Priprema:
  1. Prelite kus kus čašom i pol proključale vode, poklopite i pustite da odstoji  4 minute. Prebacite ga u zasebnu zdjelu i promiješajte viljuškom na način da se zrna razdvoje.
  2. Listove kelja operite i odstranite debelu srednju žilu. Kuhajte u vodi nekih 10-12 minuta pa izvadite i isjeckajte na trakice.
  3. U tavi dinstajte luk zajedno sa šećerom, balzamovim sirćetom, grožđicama i pinjolima, pa dodajte kelj i mrkvu narezanu na kockice. Posolite i pobiberite, dodajte kus kus i jelo je spremno.

No comments:

Post a Comment