Tuesday, November 15, 2016

Punjeni patlidžani (Imam bayildi)

Postoje razne varijacije na temu punjenih patlidžana ali bih ovu iz turske kuhinje izdvojio kao posebno dobru. Navodno imam bayildi znači imam je pao u nesvijest - kada je probao ovo jelo.







Potrebne namirnice:
  • 3 patlidžana
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 1 luk
  • 1 čen bijelog luka
  • bosiljak
  • sol, biber
Priprema:
  1. Patlidžane prepoloviti i odstraniti im sredinu pa ih preliti vrelom vodom i pustiti da odstoje tako nekih 15-20 minuta. 
  2. Izrezati paprike na prutiće pa ih ispržiti na ulju u tavi tek toliko da omekšaju. Posoliti i pobiberiti po želji.
  3. Nasjeckati luk i propržiti ga u tavi pa mu dodati isjeckanu sredinu patlidžana i dinstati zajedno.
  4. Oguliti paradajz i dinstati ga dok ne dobijete paradajz sos (možete i kupiti već gotov umak od paradajza), posoliti, dodati nasjeckan bijeli luk i bosiljak ako želite.
  5. Pomiješati smjesu od paprika i patlidžana pa poredati prepolovljene patlidžane u tavu i puniti ih smjesom i na kraju preliti paradajz sosom. Peći u rerni 15-20 minuta na 250 C.

No comments:

Post a Comment