Tuesday, April 19, 2016

Tjestenina od heljde sa blitvom i krompirima

Iako je zima prošla evo jedan zimski recept kojem ne mogu odoliti ni u toplim proljetnim danima. Iako se ovdje radi o tjestenini treba reći da heljda nije žitarica već, botanički gledano, spada u zeljasto povrće.







Potrebne namirnice:
  • 320 g tjestenine od heljde
  • 160 g krompira
  • 125 g blitve
  • 160 g nekog polutvrdog sira
  • 100 g ribanog parmezana
  • 100 g maslaca
  • 2 čena bijelog luka
  • sol, biber
Priprema:
  1. Izrežite krompir na kockice i blitvu na manje dijelove pa ih stavite u slanu kipuću vodu. Nakon 5 minuta dodajte tjesteninu i kuhajte dodatnih 12 - 15 minuta.
  2. Kada je kuhano ocijedite u cjedaljki pa sve prebacite u poveću tavu i dodajte polutvrdi sir koji ste narezali na tanke šnite i ribani parmezan. Sve zajedno miješajte u tavi na tihoj vatri  dok se sir ne otopi.
  3. U manjem loncu otopite maslac zajedno sa bijelim lukom i prespite preko tjestenine i sira. Pobiberite i sve zajedno kratko promiješajte i jelo je spremno.

No comments:

Post a Comment