Monday, April 11, 2016

Kus kus loptice

Kus-kus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu", a nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Iako relativno često koristim ovu namirnicu u kuhinji ovo je prvi recept s kus kusom koji objavljujem na blogu. Najčešće ga pripremam sa povrćem na vrlo jednostavan način pa nisam smatrao da bi moglo biti zanimljivo za objavu. Recept koji slijedi je iznimka zbog malo drugačijeg načina pripreme, a i krajnji rezultat je zadovoljavajući. Prijatno.

Potrebne namirnice:
  • 100 g kus kusa
  • 100 g crvene leće 
  • 1 luk
  • 4 kašike paradajz sosa
  • sok od pola limuna
  • sol, biber, peršun
Priprema:
  1. Dinstati nasjeckan luk na ulju pa kada porumeni dodati 2 kašike sosa od paradajza i leće. Zaliti sa oko pola litra vode i kuhati nekih 20-ak minuta, dok se leće ne raspadne. Posoliti i pobiberiti po želji.
  2. Dodati kus kus i nasjeckanog peršuna po želji, promiješati, skloniti s vatre i ostaviti da stoji poklopljeno nekih 20 minuta.
  3. Dodati sok od pola limuna, sve fino izmješati i oblikovati loptice. Poslužiti uz čašu jogiurta.

No comments:

Post a Comment