Friday, May 6, 2016

Torta od krompira u umaku od bosiljka

Nije rijedak slučaj da dobra nova jela nastanu kada se koriste ostaci hrane od prethodnog objeda. Ovaj recept je baš tako nastao. Od pire krompira preostalog od ručka te umaka od bosiljka i mocarele koji su se našli u frižideru.






Potrebne namirnice:
  • 500 g krompir pirea
  • 100 g umaka od bosiljka
  • 120 g brašna
  • 1 jaje
  • 3 kašike ribanog parmezana
  • 150 g mocarela sira
  • sol, biber
Priprema:
  1. U pire od krompira staviti umak od bosiljka, jaje, brašno i parmezan. 
  2.  U blenderu izmiksati 50 g mocarele pa i nju dodati u pire. Posoliti i pobiberiti i sve zajedno dobro izmješati.
  3. Podijeliti smjesu na dva dijela. Uzeti vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći tortu i obložiti je papirom za pečenje.
  4. Polovinu smjese staviti u posudu pa preko nje poredati ostatak mocarele koju ste prethodno izrezali na tanke listiće. Prekriti drugom polovinom smjese od pirea i peći o25 minuta na 180° C.

No comments:

Post a Comment