Friday, May 27, 2016

Tjestenina sa mladim bobom

Jedno tipično mediteransko jelo sa namirnicom koja se u našim krajevima ne koristi baš često. To je prava šteta jer je bob odličan izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Svježe ubran bob, kao u ovom receptu, se ne treba puno kuhati, a može ga se konzumirati i sirovog.





Potrebne namirnice:
  • 200 g tjestenine (špageti) 
  • 150 g boba
  • 2 mlada luka (ili 1 obični luk)
  • svježa menta
  • ribani parmezan
  • maslinovo ulje
  • sol, biber
Priprema:
  1. Izvadite bob iz mahune i odstranite mu resicu na vrhu. Zatim ga stavite u ključalu vodu na dvije minute, pa ga ocijedite u cjedaljki i prebacite u zdjelu sa hladnom vodom. Nakon ovoga možete lako palcem i kažiprstom istisnuti bob iz njegovog "oklopa".
  2. U tavi na ulju dinstajte luk pa kad omekša dodajte mu bob i posolite. Dodajte i nekoliko kašika tople vode i kuhajte sve zajedno desetak minuta. Pred kraj dodajte nekoliko listova svježe mente i biber.
  3. Tjesteninu kuhajte kao i uvijek u slanoj vodi pa je par minuta prije kraja prebacite u tavu sa bobom i tu dovršite kuhanje dodajući vode po potrebi.
  4. Na kraju dodajte ribani parmezan i servirajte prelivši sa malo maslinovog ulja.

No comments:

Post a Comment