Tuesday, February 17, 2015

Chole

Ovaj recept predstavlja tradicionalno jelo indijske regije Punjab. Bazira se na slanutku i kiselo-ljutkastog je okusa. Za njegovu pripremu u Indiji koriste specifičnu vrstu slanutka tzv. kala chana-dal, ali ukoliko niste u prilici da isti nabavite slobodno se poslužite običnim slanutkom koji možete naći u trgovini.




Potrebne namirnice:
  • 220 g suhog slanutka
  • 330 g paradajza
  • 75 g kupusa
  • 1 glavica luka
  • 375 ml mlijeka
  • 2 kašičice sjeckanog korijandera
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica sjemenki kima
  • 1 kašičica garam masala
  • 1/2 kašičice bibera
Priprema:
  1. Potopite slanutak preko noći, a onda ga kuhajte u 1,5 l vode oko 40 minuta.
  2. U nauljenoj tavi dinstajte luk dok ne požuti, pa dodajte sve začine i pržite ih par minuta dok ne puste miris.
  3. U tavu dodajte ocijeđeni slanutak, paradajz izrezan na kockice i tanko rezan kupus. Dodajte mlijeko i pustite da provrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte 20 minuta ili koliko je potrebno da slanutak bude spreman za jelo.
  4. Začinite sjeckanim korijanderom i poslužite.

No comments:

Post a Comment