Saturday, February 7, 2015

Sambar od tikve

Sambar je jedno od brojnih jela indijske kuhinje bazirano na mahunarkama i povrću. Riječ je o "čorbastom" jelu uz koje se uglavnom služi riža, papadum (vrsta indijske pogače) ili dosa (slane palačinke od slanutkovog brašna). Okus jela dosta zavisi od začina koje koristite, a nezaobilazan je 'sambarov prah' koji predstavlja mješavinu indijskih začina, nešto slađu od ostalih indijskih mješavina. Varijacija sambara koju sam probao i prenosim je na bazi tikve i mungo graha.

Potrebne namirnice:
  • 185 g mungo graha
  • 200 g tikve
  • 2 paradajza
  • 2 manje glavice luka
  • 1 kašičica kašika sjemenki gorušice
  • 1 kašičica svježeg đumbira
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 supena kašika sambarovog praha
  • 250 ml tamarindo vode
  • 1/2 kašičice asafetide
  • 1 kašičica mljevenog korijandera
Priprema:
  1. Kuhajte mungo grah u litru i po vode oko pola sata.
  2. Izrežite tikvu na tanke ploske i paradajz na sitne dijelove i dodajte ih grahu te nastavite kuhati dok ne bude spremno.
  3. Propržite sjemenke gorušice na ulju i dodajte narezan luk, bijeli luk i đumbir.
  4. Dodajte sambarov prah i pržite još jednu minutu a zatim dodajte tamarindo vodu i pustite da proključa.
  5. Sve to dodajte u čorbu zajedno sa asafetidom i mljevenim korijanderom te dodatno posolite i podgrijte.
  6. Servirajte s rižom.

No comments:

Post a Comment