Monday, February 2, 2015

Grah na meksički način

Ako ste ljubitelji graha i meksičke kuhinje onda će vam se ovaj recept sigurno svidjeti. Budući da sam koristio grah iz konzerve jelo je napravljeno relativno brzo i jako je ukusno.








Potrebne namirnice:
  • 425 g crvenog graha iz konzerve (kidney ili borlotti)
  • 250 g sitno nasjeckanog paradajza
  • 1 luk
  • 1/2 čajne kašike ljute paprike
  • 1/2 čajne kašike mljevenog kima
  • 1 čen bijelog luka, lagano zgnječen
  • sok od pola limuna
  • sol i biber
Priprema:
  1. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera smiksajte trećinu graha
    zajedno sa dvije kašike vode tako da dobijete homogenu smjesu.
  2. Nasjeckajte luk i dinstajte ga u tavi 7-8 minuta dok ne omekša.
  3. Dodajte ljutu papriku u prahu, kim i biber te propržite zajedno s lukom jednu minutu, dok začini ne puste svoju aromu.
  4. Dodajte bijeli luk, paradajz i sok od limuna. Pustite da uzavre i kuhajte na slabijoj vatri oko tri minute povremeno miješajući.
  5. Sklonite tavu sa vatre i postepeno dodajte kremu od graha i grah.
  6. Poklopite i kuhajte na tihoj vatri, često miješajući, sve dok grah ne upije svu tečnost.

No comments:

Post a Comment