Thursday, January 29, 2015

Bučnica

Bučnica je zagorski naziv za pitu od  tikve i svježeg sira. Za pripremu bučnice se koristi tikva (buča) koja ima svijetlo, skoro bijelo "meso". To je ona vrsta tamno zelene tikve izvana, za razliku od recimo narančaste tikve koja ima žuto "meso". U ovom receptu ne navodim kako se pravi tijesto za bučnicu budući da ja uglavnom koristim kupovno. Ko želi da sam pripremi tijesto recept može lako naći na internetu.


Potrebne namirnice:
  • 250-300 g naribane, posoljene i ocijeđene tikve  
  • 250 g svježeg sira
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • sol
Priprema:
  1. Narendajte tikvu, posolite i pustite da malo odstoji kako bi izgubila višak vode. Ako je potrebno iscijedite višak vode ručno.
  2. Tako ocijeđena tikva je u formi lopte, pa sada možete razdvojiti sitne dijelove i staviti ih u zdjelu u kojoj pripremate nadjev.
  3. Dodajte sir, vrhnje i jaja, posolite i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  4. Na pripremljeno tijesto  rasporedite nadjev u tankom ravnomjernom sloju i oblikujte tijesto u koju formu želite (možete zarolati u krug, rezati na komadiće itd.)
  5. Stavite bučnicu u nauljenu posudu za pečenje i na svaki komad možete staviti listić maslaca.
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C oko 40 minuta.

No comments:

Post a Comment