Thursday, January 15, 2015

Allo gobi

Allo gobi, izgovara se "alu gobi", je jelo iz indijske i pakistanske kuhinje, na bazi karfiola, krompira i začina svojstvenih tim krajevima. U prevodu to jednostavno znači karfiol (allo) i krompir (gob(h)i). Postoje različite varijacije jela, npr. sa graškom, paradajzom itd., ali osnovne namirnice ostaju uvijek iste.




Potrebne namirnice:
  • 500 g karfiola
  • 2 krompira
  • 1 kašika kreme od bijelog luka i đumbira
  • 1 luk
  • 1 kašičica sjemenki crne gorušice (senfa)
  • 1 kašičica sjemenki kima
  • 1/2 kašičice kurkume
  • nasjeckani listovi korijandera
  • sol, limun
Priprema:
  1. Na zagrijanom ulju pržite sjemenke senfa i kima dok ne počnu pucketati. 
  2. Dodajte sitno nasjeckan luk, kurkumu i kremu od bijelog luka i đumbira i dinstajte, miješajući, na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte karfiol, krompir i pola litra vode te kuhajte nekih 15 minuta dok povrće ne omekša.Posolite po potrebi.
  4. Pospite nasjeckanim listovima korijandera i dodajte nekoliko kašika limunovog soka.

No comments:

Post a Comment