Monday, January 12, 2015

Rižoto s kruškama i gorgonzolom

Rižoto s kruškama i gorgonzolom je profinjeno jelo koje možete služiti u posebnim prilikama kada želite biti sigurni da će egzotična kombinacija predstavljati pun pogodak. Meka i sočna kruška ublažava okus gorgonzole, a sve skupa je obogaćeno orasima. U pripremi ovog jela možete koristiti i konjak što dodatno egzaltira okus. Po meni nećete pogriješiti ako se odlučite eksperimentisati na ovaj način, ali to ostavljam na slobodnu procjenu. Umjesto konjaka može se koristiti i bijelo vino, a jelo je sasvim ok i bez jednog i drugog.

Potrebne namirnice:
  • 250 g riže
  • 2 zrele kruške
  • 200 g sira gorgonzole
  • 50 g maslaca
  • 1 luk
  • 5 dl povrtnog temeljca
  • 4 oraha
  • sol
Priprema:
  1. Luk izrežite na sitne komadiće i pirjajte ga na maslacu dok ne omekša.
  2. Dodajte kruške narezane na komadiće i rižu i kratko pržite stalno miješajući. Zalijte konjakom i pustite da ispari.
  3. Dodajte 1 dl temeljca i kuhajte rižu dodajući temeljac po potrebi.
  4. Nakon desetak minuta kuhanja dodajte gorgonzolu isjeckanu na komadiće i sve zajedno kuhajte još pet minuta ili dok riža ne omekša. Posolite po potrebi.
  5. Servirajte ukrašeno orasima.

No comments:

Post a Comment