Sunday, January 18, 2015

Abšmalcane mahune

Abšmalcane mahune je naziv starog, zagorskog jela, a odnosi se na kuhane mahune pirjane na maslacu, zajedno sa prezlom. Ovdje prenosim bazični recept koji se može dodatno obogatiti kombinacijama koje navodim na kraju recepta. U pripremi ovog jela obično koristim neku od ovih kombinacija, budući da stvarno poboljša okus jela.  




Potrebne namirnice:
  • 500 g mahuna
  • 4 kašike prezla
  • 1 bijeli luk
  • sol
Priprema:
  1. Mahunama odrežite vrhove i kuhajte u slanoj vodi oko 20 minuta ili dok ne omekšaju.
  2. Na ulju ili maslacu kratko popržite prezlo, te dodajte skuhane i ocijeđene mahune i sitno nasjeckani bijeli luk.
  3. Posolite i pobiberite te lagano promiješajte pazeći da se mahune ne izmrve.
(Ovako priremljene mahune možete preliti slatkim vrhnjem i zapeći u pećnici desetak minuta na 180 C)
(Još jedna varijanta ovog jela je da skuhate krompir, po mogućnosti mladi, i dodate ga u prezlo zajedno sa mahunama).

No comments:

Post a Comment