Potrebne namirnice:
- 250 gr pšenične krupice
- 1 l mlijeka
- 100 gr maslaca
- 2 žumanca
- 100 gr naribanog parmezana (ili gaude)
- sol, muškatni oraščić
- U kipuće mlijeko dodajte maslac narezan na listiće, sol, malo muškatnog oraščića i miješajte.
- Stalno miješajući postupno dodajite pšeničnu krupicu pazeći da se ne formiraju grudvice.Kada se smjesa počne odvajati od posude sklonite s vatre.
- Dodajte žumance i sir i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
- Smjesu stavite u plitku posudu premazanu uljem. Trebalo bi da bude visine oko jednog centimetra. Dobro je zbijte da bude kompaktna i ostavite da se ohladi i očvrsne (može i u frižider na pola sata).
- Kada se smjesa ohladila izrezujte krugove čašom i redajte ih u nauljenu posudu u kojoj ce se peći, oslanjajući jedan na drugi (kao na slici).
- Tako pripremljene njoke pospite naribanim parmezanom i ba svaki stavite tanki listić maslaca.
- Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 C stepeni.
No comments:
Post a Comment