Sunday, January 4, 2015

Rimski njoki

Prvi recept vola od soje u 2015. godini je još jedan specijalitet italijanske kuhinje, tačnije regije Lazio, u međunarodnoj kuhinji poznat kao "gnocchi alla romana" (rimski njoki). Riječ je o pšeničnoj krupici (grizu) kuhanoj u mlijeku i obogaćenoj parmezanom i žumancima od jaja. Jedno od onih jela koja predstavljaju spoj jednostavne pripreme i vrhunskog okusa.




Potrebne namirnice:
  • 250 gr pšenične krupice
  • 1 l mlijeka
  • 100 gr maslaca
  • 2 žumanca
  • 100 gr naribanog parmezana (ili gaude)
  • sol, muškatni oraščić
Priprema:
  1. U kipuće mlijeko dodajte maslac narezan na listiće, sol, malo muškatnog oraščića i miješajte.
  2. Stalno miješajući postupno dodajite pšeničnu krupicu pazeći da se ne formiraju grudvice.Kada se smjesa počne odvajati od posude sklonite s vatre. 
  3. Dodajte žumance i sir i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
  4. Smjesu stavite u plitku posudu premazanu uljem. Trebalo bi da bude visine oko jednog centimetra. Dobro je zbijte da bude kompaktna i ostavite da se ohladi i očvrsne (može i u frižider na pola sata).
  5. Kada se smjesa ohladila izrezujte krugove čašom i redajte ih u nauljenu posudu u kojoj ce se peći, oslanjajući jedan na drugi (kao na slici).
  6. Tako pripremljene njoke pospite naribanim parmezanom i ba svaki stavite tanki listić maslaca.
  7. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 C stepeni.

No comments:

Post a Comment