Monday, December 29, 2014

Nutella vegan


Jednostavna za pripremu, zdrava i u isto vrijeme ukusna. Nutella koju možete napraviti kod kuće je pogodna i veganima budući da sam u ovom receptu koristio mlijeko od soje. Kome to nije bitno može koristiti obično mlijeko. Bilo bi poželjno da je mlijeko sa aromom vanilije, a ako nemate takvo možete staviti štapić vanilije u mlijeko, pustiti da provrije i da se ohladi, pa na taj način dobiti aromu. Ukoliko vam aroma nije bitna ovo možete i preskočiti.



 Potrebne namirnice:
  • 6 velikih kašika lješnjaka
  • kašika i po kakao praha
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5-6 kašika mlijeka
Priprema:
  1. Propržite ljesnjake 2-3 minute na umjerenoj vatri, a zatim ih sameljite da postanu prah, uz pomoć blendera, štapnog miksera ili neke slične odgovarajuće sprave. Najbolje ako ih možete kupiti u takvom stanju.
  2. Dodajte ulje i miksajte još koju minutu.
  3. Dodajte šećer, kakao i miksajte još jedan minut.
  4. Na kraju dodajte mlijeko i miksajte dok ne dobijete homogenu kremastu smjesu.
  5. Ukoliko vam se krema čini pretvrdom dodajte malo mlijeka ili ako vam je pretečna dodajte još lješnjaka u prahu.


No comments:

Post a Comment