Monday, December 15, 2014

Farinata

Jednostavno jelo na bazi brašna od slanutka, vode i maslinovog ulja. Potiče iz kulinarske tradicije italijanske pokrajine Liguria, mada se vremenom proširila i na druge italijanske pokrajine, pa čak i Francusku, Urugvaj i Argentinu, gdje je stigla posredstvom italijanske emigracije.





Potrebne namirnice:
  • 300 gr brašna od slanutka
  • 900 ml vode
  • pola čaše maslinovog ulja
  • sol, biber
Priprema:
  1. Pomiješajte brašno i vodu u zdjeli i dobro promiješajte pazeći da ne ostanu grudvice. Dodajte ulje, sol i biber te poklopite i ostavite da se odmara 4 do5 sati, na sobnoj temperaturi.
  2. Nakon isteklog vremena odstranite pjenu koja se eventualno formirala i zagrijte pećnicu na 220°C.
  3. Istresite smjesu u tepsiju podmazanu uljem, sloj bi trebao biti debljine oko 1 cm, te pecite pola sata tako da farinata dobije zlatkastu boju na površini.

No comments:

Post a Comment