Saturday, December 13, 2014

Sušeni paradajz

Sušeni paradajz je jedan od specijaliteta italijanske kuhinje. Kod nas je relativno nepoznat, ali primjećujem da ga se u zadnje vrijeme može naći u određenim trgovinama. Može ga se stavljati u razne sosove, salate isl. ali meni ga je najdraže jesti u kombinaciji sa nekim tvrdim sirom i hljebom, uz čašu crnog vina. Paradajz možete sušiti u rerni ili na suncu, što traje 4 do 10 dana, ali je bolje jer tako sušen paradajz zadržava sve vrijedne sastojke. Budući da ga ja kupujem već osušenog ovdje ću opisati samo proces njegove dalje pripreme.
Potrebne namirnice:
  • sušeni paradajz
  • sirće
  • bijeli luk
  • kapari
  • maslinovo ulje
  • origano
Priprema:
  1. U ključalo sirće stavljati po nekoliko osušenih paradajza i kuhati ih 2-3 minute.
  2. Odlagati tako kuhane paradajze u prethodno pripremljene posude obložene papirnim ubrusima i ostaviti ih da se suše naredna 24 sata.
  3. Dan poslije, nakon što se paradajz osušio, nasjeckati bijeli luk i kapare, pa u svaki paradajz staviti po jedan listić i slagati ih u tegle, jedan preko drugog.
  4. Svako treći red paradajza pospite malo origana po vrhu i na kraju teglu napunite maslinovim uljem i zatvorite poklopcem. Bitno je zadnji red paradajza natopljen uljem.
  5. Možete ga konzumirati već nakon nakoliko dana, ali je bolji što duže stoji u ulju i omekša.

No comments:

Post a Comment