Sunday, December 7, 2014

Bulgur sa tofuom i paprikom

Da se pohvalim jednim vlastitim receptom budući da uglavnom objavljujem recepte koje sam 'pokupio' sa neta ili iz knjiga i kulinarskih časopisa. Kombinacija bulgura i tofua mi je uvijek bila nekako prirodna, dobra, i trebalo je uvijek tu neko povrće da sve to malo "omekša". Probao sam različite vrste povrća u ovoj kombinaciji, ali mi je najviše legla paprika, pa zato ovu kombinaciju prenosim kao optimalnu i po mom ukusu. Što se tiče tofua u ovom receptu, preferiram dimljeni i po mogućnosti crvene paprike.

Potrebne namirnice:
  • 200 g bulgura
  • 100 g tofua
  • 4 crvene paprike
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1 bijeli luk
  • sol, kurkuma
Priprema:
  1. Dinstati luk dok ne porumeni, pa dodati papriku i nastaviti sa dinstanjem.
  2. Staviti bulgur u ključalu vodu da se kuha i ocijediti ga kada je gotov. U vodu možete dodati pola kockice za povrtnu juhu da malo pojača aromu.
  3. Kada paprika malo omekša dodati mrkvu izrezanu na tanke kolutiće i posoliti po želji. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk.
  4. Par minuta prije kraja kuhanja dodajte kašičicu kurkume i neposredno prije samog kraja dodajte bulgur. Promiješajte par puta da se sve fino iskombinuj i sklonite s vatre.

    No comments:

    Post a Comment