Potrebne namirnice:
- 200 gr brašna
- 100 gr maslaca
- 70 ml hladne vode
- 4 luka
- 200 gr sira za mazanje
- 100 gr vrhnja za kuhanje
- 4 jaja
- sol i začini po želji
- Pripremite prhko tijesto(‘pâte brisée‘ fr.). Miješajte brzo prstima 2-3 minute brašno, malo soli i maslac izrezan na kockice dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama. Tada dodajte vodu i miješajte jednu minutu da biste napravili kuglu.Tako formiranu kuglu umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižider da odstoji oko 40 minuta, nakon čega je tijesto spremno za upotrebu.
- Luk izrezite na tanke šnite i dinstajte ga u tavi oko 10 minuta ili dok ne omekša. Posolite i ostavite sa strane da se ohladi.
- U nekoj zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i sir te dodajte luk i začine.
- Stavite tijesto u kalup i izbodite ga viljuškom. To će pomoći da zrak prolazi i da se tijesto ne digne za vrijeme pečenja.
- Izlijte pripremljenu smjesu od luka i sira po tijestu i pecite na 180 C oko 20 minuta ili dok torta ne dobije pozlaćenu boju
No comments:
Post a Comment