Thursday, December 25, 2014

Slana torta od luka i sira

Evo jedne slane torte koja objedinjuje slatkasti okus luka sa vrhnjem za kuhanje i sirnim namazom po želji. Preporučio bih ABC sir, ali vi odaberite onaj koji smatrate najboljim. Delikatan ukus ove torte možete pojačati začinom koji preferirate: sjemenkama komorača, mažuranom ili kašičicom karija, kako bi dobili jednu malo egzotičniju varijantu.





Potrebne namirnice:
  • 200 gr brašna
  • 100 gr maslaca
  • 70 ml hladne vode 
  • 4 luka
  • 200 gr sira za mazanje
  • 100 gr vrhnja za kuhanje
  • 4 jaja
  • sol i začini po želji
Priprema:
  1.  Pripremite prhko tijesto(‘pâte brisée‘ fr.). Miješajte brzo prstima 2-3 minute brašno, malo soli i maslac izrezan na kockice dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama. Tada dodajte vodu i miješajte jednu minutu da biste napravili kuglu.Tako formiranu kuglu umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižider da odstoji oko 40 minuta, nakon čega je tijesto spremno za upotrebu.
  2. Luk izrezite na tanke šnite i dinstajte ga u tavi oko 10 minuta ili dok ne omekša. Posolite i ostavite sa strane da se ohladi.
  3. U nekoj zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i sir te dodajte luk i začine.
  4. Stavite tijesto u kalup i izbodite ga viljuškom. To će pomoći da zrak prolazi i da se tijesto ne digne za vrijeme pečenja.
  5. Izlijte pripremljenu smjesu od luka i sira po tijestu i pecite na 180 C oko 20 minuta ili dok torta ne dobije pozlaćenu boju

No comments:

Post a Comment