Wednesday, February 25, 2015

Slana torta od brokula i mrkve

Brokula je jedna od najstarijih kupusnjača, izuzetno zdrava namirnica poznata po efikasnosti u liječenju nekih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak. Budući da i mrkva, kao veliki izvor antioksidansa - karotenoida, ima blagotvoran učinak na zdravlje, možemo reći da kombinacija ove dvije namirnice predstavlja dobar primjer zdrave prehrane. Osim, naravno, praznika za vaša rafinirana gurmanska osjetila.

Potrebne namirnice:
  • 300 g prhkog tijesta
  • 250 g brokule
  • 2 mrkve izrezane na tanke kolutiće
  • 5-6 struka mladog luka, izrezanog na komade
  • 3 jaja
  • 4 kašike mlijeka
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 75 g sira emmental, narezanog
  • muškatni oraščić, sol, biber
Priprema:
  1. Premažite maslacem i pobrašnite okrugli pleh za pečenje promjera 24 cm i zagrijte rernu na 200°C.
  2. Obarite povrće u slanoj kipućoj vodi nekoliko minuta, pa ga izvadite i ocijedite. 
  3. Tanko razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga prebacite u plehi skratite rubne dijelove koji se ističu. Rasporedite kuhano povrće preko tijesta. 
  4. Pomiješajte u zdjeli jaja, mlijeko, sir, vrhnje, muškatni oraščić, sol i biber te prelijte smjesu preko povrća.
  5. Pecite 20 do 30 minuta, dok torta ne porumeni.

No comments:

Post a Comment