Saturday, February 28, 2015

Torta od mrkve i badema

Nisam imao namjeru objavljivati recepte za torte, koje inače i rijetko pravim, ali ovo mi je jedna od omiljenih, pa sam odlučio podijeliti recept. Zaintrigirala me ideja torte od mrkve kada sam prije par godina našao ovaj recept, pa sam ga odlučio isprobati i rezultat mi se toliko svidio da sam ga zadržao i od tada ga pravim u specijalnim prilikama.




Potrebne namirnice:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 2-3 kašike tople vode
  • 300-400 g mrkve
  • 250 g mljevenog badema
  • 1 mala kašika cimeta
  • 70-80 g brašna
  • mljevenih klinčića na vrh noža
  • malo soli
  • pola praška za pecivo
     Glazura
  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 3 kašike vode
  • 30 g maslaca
  • 2-3 kašike šećera u prahu
Priprema:
  1. Odvojiti bjelance i žumance. Od bjelanaca umutiti čvrsti snijeg.
  2. Žumance, šećer, sol i vodu umutiti dobro da bude kremasto, pa dodati sitno izrendanu mrkvu, cimet i prah od klinčića. Sve dobro izmješati i dodati bademe, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati i snijeg od bjelanaca, pa dobro umutiti drvenom kašikom.
  3. Sasuti u podmazan pleh za torte i peći oko sat vremena na 170°C.
  4. Kada se ohladi preliti glazurom od čokolade.

No comments:

Post a Comment