Friday, March 6, 2015

Rižoto sa pirom i paprikom

Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).



Potrebne namirnice:
  • 200 g pira
  • 4 paprike
  • 2 paradajza
  • 1 luk
  • sok od pola limuna
  •  bosiljak, menta, biber, sol
Priprema:
  1. Potopite pir i ostavite ga u vodi nekoliko sati, a zatim ga kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.
  2. Nasjeckajte luk i dinstajte ga na ulju dok ne porumeni, pa dodajte paradajz izrezan na kockice i papriku rezanu na trakice i kuhajte sve zajedno dok ne omekša.
  3. Dodajte pir, posolite i pobiberite te stavite nekoliko listova mente i bosiljka. Kuhajte sve zajedno nekoliko minut.
  4. Na kraju dodajte sok od limuna, dobro promiješajte i ostavite poklopljeno par minuta prije služenja.

No comments:

Post a Comment