Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži
vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti,
vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale
(željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Potrebne namirnice:
- 200 g pira
- 4 paprike
- 2 paradajza
- 1 luk
- sok od pola limuna
- bosiljak, menta, biber, sol
- Potopite pir i ostavite ga u vodi nekoliko sati, a zatim ga kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.
- Nasjeckajte luk i dinstajte ga na ulju dok ne porumeni, pa dodajte paradajz izrezan na kockice i papriku rezanu na trakice i kuhajte sve zajedno dok ne omekša.
- Dodajte pir, posolite i pobiberite te stavite nekoliko listova mente i bosiljka. Kuhajte sve zajedno nekoliko minut.
- Na kraju dodajte sok od limuna, dobro promiješajte i ostavite poklopljeno par minuta prije služenja.
No comments:
Post a Comment